Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından Üniversitemize hediye edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 18 ciltten oluşan Arap-İslam Bilimler Tarihi eseri, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan tarafından Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Mine Keskin’e teslim edildi.
Rektörlük makamında gerçekleşen teslim töreninde Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan ile Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci hazır bulundu.
.jpg)
Bu kıymetli eserin Üniversitemiz Kütüphanesinde akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin istifadesine sunulmasının çok değerli olduğunu belirten İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı olarak, yaklaşık altı yıl süren zorlu çalışmaların ardından, merhum hocamız Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Arap-İslam Bilimler Tarihi adlı 18 ciltlik başyapıtının Türkçe tercümesini bilim dünyamıza ve okuyuculara kazandırmanın büyük mutluluğu içerisindeyiz. Arap-İslam Bilimler Tarihi, İslam bilimler tarihinin 8. ve 16. yüzyıllar arasında yaklaşık 800 yıl süren yaratıcı dönemini, Müslüman bilim insanlarının biyografileri ve eserleri temelinde, Arapça yazmalara dayalı olarak ele almakla birlikte, eserde Osmanlı Türkçesi, Farsça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Yunanca, Latince, İbranice, Süryanice, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Rusça gibi dillerde sayısız bilim eserinden de faydalanılmıştır. Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamızın hayatının yaklaşık 50 yılını adadığı dünya çapındaki bu eserini insanımızla ve bilhassa gençlerimizle buluşturmaktan onur duyar, bilimin İslam dünyasındaki serüvenini kapsamlı bir şekilde bizlere sunan böyle bir eserin dünyaya her alanda öncülük etmiş medeniyetimizin ilerleyişinde hepimiz için ilham kaynağı olmasını dilerim.” dedi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 18 cilde yayılmış bu eserinde 25 bilim dalı altında yüzlerce bilim insanını kapsamlı şekilde ele aldığını belirten Rektörümüz, “Eserde değerlendirilen bilim dallarında Kur’an ilimleri, tasavvuf, şiir, tıp, eczacılık, zooloji, veterinerlik, simya, kimya, botanik, tarım, matematik, astronomi, astroloji, meteoroloji, sözlükbilim, gramer, matematiksel coğrafya, haritacılık; genel coğrafya ve ülkeler coğrafyası, şehir ve bölge coğrafyası, topografi, coğrafya sözlükleri, kozmografi, kozmoloji, seyahatnameler başlıkları altında beşerî coğrafya; poetika, retorik ve edebiyat teorisi, şair tezkireleri, antolojiler, düzyazı, eğitim ve eğlence literatürü başlıkları altında ise edep literatürü incelenmiştir. Bizlere bu ölümsüz eseri kazandıran Prof. Dr. Fuat Sezgin’i bir kez daha rahmetle anıyorum.” şeklinde konuştu.